Prins Vurieus zwaait scepter over ‘t Narregat

‘Ik vind het geweldig iets voor het Gerwense verenigingsleven te betekenen’

Afgelopen zaterdag werd met een enorme oerknal de nieuwe prins van ’t Narregat onthuld. De rai- en verraicommissie had het er zes weken druk mee gehad wie het dit keer zou zijn. Maar na een nucleaire explosie stond hij er: Prins Vurieus, geflankeerd door zijn lieftallige adjudantes Aqua en Flamma. Hun motto: Carnaval vierdû mè mekaor en vûr mekaor. “Gerwen gaat een geweldige carnaval tegemoet”, was de reactie van een van de leden van de prins-keuzecommissie.

Adjudante Aqua, Prins Vurieus en Adjudante Flamma

Adjudante Aqua, Prins Vurieus en Adjudante Flamma

Achter prins Vurieus gaat Johan van Vroenhoven schuil. Een dag voor zijn bekendmaking tot prins vierde hij zijn 36ste verjaardag. Of eigenlijk vierde hij die de avond van de bekendmaking. Vlak voor het vertrek naar de tent werden alle gasten overvallen met het grote nieuws. “Dit hadden we heel bewust zo gepland”, vertelt Johan. “Onze vrienden gaan normaal gesproken niet naar de bekendmaking van de prins. Maar we wilden ze er wel graag bij hebben. Op deze manier kon dat zonder argwaan te wekken.”

Johan werkt in het dagelijks leven bij de Eindhovense brandweer. Verder is hij lid van de vrijwillige brandweer in Nuenen. Zijn zoon Teun en dochter Imke gaan in Gerwen naar school en de opvang. Ook zet hij zich ieder jaar enorm in voor de Gerwense kindervakantieweek en is hij voor de carnavalsactiviteiten van die stichting de kartrekker. Tot slot klop je bij hem nooit vergeefs aan voor hulp. Zijn naam circuleerde al langer als mogelijke prins en nu is het er dus eindelijk van gekomen.

“Een aantal jaar geleden ben ik ook gevraagd, maar toen waren de omstandigheden er niet naar”, legt Johan uit. “Maar zo´n aanbod kun je niet twee keer weigeren. Ik vind het kei gaaf dat ik dit jaar prins mag zijn en we gaan er met z´n allen een swingende carnaval van maken.” Op de vraag waar hij het meest naar uitkijkt, volgt eerst een stilte. “Da´s een lastige … Alle facetten lijken me heel leuk. Maar als ik moet kiezen, kijk ik het meest uit naar de optocht, de jeugdmiddag en de zwamavonden.”

Wereldmeiden

Johan wordt geflankeerd door twee vrouwen, zijn lieftallige adjudantes Aqua en Flamma. De eerste is zijn echtgenote Carla, de ander Marjon Gevers, een goede vriendin van het echtpaar. Heeft hij lang moeten nadenken over die keuze? “Absoluut niet”, antwoordt Johan gelijk. “Wij hebben elkaar leren kennen met de carnaval en sindsdien altijd samen carnaval gevierd. We weten wat we aan elkaar hebben en vullen elkaar prima aan.”

Maar toch. Veel zaken rondom carnaval zijn echte mannenbolwerken. Twee vrouwen als adjudantes is niet de meest geijkte keuze… “Misschien is het een beetje vernieuwend”, geeft de prins aarzelend toe. “Maar deze twee zijn echte carnavalsvierders, die vooral de bedoeling hebben voor iedereen een leuke carnaval te maken. Het gaat bij hen altijd om het plezier. Ik weet zeker dat deze keuze goed ontvangen zal worden in Gerwen en niet als wereldschokkend. Het zijn toch gewoon twee wereldmeiden!”

Stralingsteken

De adjudantes van prins Vurieus zijn ook zeker geen onbekenden in Gerwen. Echtgenote Carla, alias Aqua, komt oorspronkelijk uit Zeeland. Maar is na haar studie MBRT niet meer weggegaan uit het zuiden. Inmiddels werkt zij ruim elf jaar op de afdeling Radiologie in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.

Marjon Gevers, alias Flamma, kent Carla van dezelfde studie. Na tien jaar gewerkt te hebben als medisch nucleair werker, geeft zij nu anderhalf jaar les op de Fontys bij de opleiding MBRT als docent nucleaire geneeskunde. De beroepen van het prinselijke trio komen samen in hun logo: het stralingsteken gecombineerd met de vlam.

Voldoening

De prins is met zijn twee wereldmeiden, pardon adjudantes, in ieder geval een opvallende verschijning, die overal gelijk de aandacht zal trekken. “Dat zal even wennen zijn”, erkent hij. “Normaal gesproken hoef ik niet zo in het middelpunt van de belangstelling te staan. Aan de andere kant zie ik deze hele ervaring ook als een verrijking van mezelf.”

Maar Johan heeft zeker geen ‘ja’ gezegd tegen deze rol om er zelf beter van te worden. “Ik vind het geweldig iets voor het Gerwense verenigingsleven te betekenen”, bekent hij. “Voor die maatschappelijke betrokkenheid krijg je zo’n grote voldoening terug. Dat is echt geweldig. Het gevoel dat je iets voor een ander kunt betekenen. In dit geval dat je ertoe kunt bijdragen dat anderen een leuke carnaval hebben. Daar ga ik me volledig voor inzetten.”

Aanwijzingen

Alle tips worden in dit filmpje verklaard:


Download

Reacties zijn gesloten.