ED: Vrienden trots op jarige Narre-Kappen in Gerwen

Gerwen Narre-Kappen 55 jaar. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Gerwen Narre-Kappen 55 jaar © Fotopersburo van de Meulenhof BV

GERWEN – De jubilerende Narre-Kappen houden zaterdag geen receptie. “Zeker met z’n allen op een rijtje gaan staan en handjes schudden? Echt niet!”

Door Miriam van den Nieuwenhof 30-11-18, 14:35

Dat de Gerwense carnavalsvereniging geen receptie houdt tekent de club. “We zijn vrienden die carnaval organiseren samen met nog meer mensen”, zegt vicevoorzitter André van Rooij.

Rick van de Sande, lid van de jubileumcommissie over de oprichting: “De Narre-Kappen werd opgericht in café De Linde. Frans Bunthof, één van de oprichters, is op 11-11 gehuldigd voor 55 jaar lidmaatschap. Prins Henkelman was in 1965 de eerste prins.”

Sinds 2001 wordt carnaval in de feesttent gevierd, carnaval in Gerwen bloeide daardoor op. “Het begon eenvoudig, met een paar ballonnen”, aldus Piet Verhagen, lid van de jubileumcommissie “maar er kwam steeds meer aankleding, het werd steeds kleurrijker, en drukker. Ook onze zusterverenigingen komen graag.”

Het feest is een bedankje voor iedereen, dus iedereen is welkom
Rick van de Sande, De Narre-Kappen

Warme jas
Sander Bontje, ook lid van de jubileumcommissie, vat het als volgt samen: “Je komt binnen, hangt je jas op, gaat de tent in en het is alsof je weer een warme jas aantrekt.” De rest knikt beamend. Van Rooij: “Hier maken we sfeer. En het is geweldig hoeveel mensen helpen met hand- en spandiensten, tot aan de Raad van Elf toe.”

Die Raad van Elf bestaat in Gerwen overigens uit het dubbele aantal, er is namelijk amper verloop. Verhagen: “We zien elkaar ook buiten carnaval. Die saamhorigheid, dat is de kern, dat is onze kracht.”

De Narre-Kappen zijn in de loop van de jaren minder traditioneel geworden, ook in kleding van prins en Raad van Elf. Verhagen: “Moderner, meer kleur en zonder strottenknijper.” Van de Sande: “Carnaval verandert, er komen nieuwe mensen bij, nieuw bloed is goed. Daar komen nieuwe ideeën van.”

“Het is helaas het laatste jaar carnaval in de tent. We hebben het vanwege het jubileum nog een jaar gerekt, volgend jaar kunnen we die niet meer betalen”, baalt Van de Sande. Maar meteen daarop volgt: “Maar zaterdag wordt het vijfde jubileum groot gevierd. Het feest is een bedankje voor iedereen, dus iedereen is welkom.”

Dit artikel verscheen in het Eindhovens Dagblad.